Концерт хорова у Берлину - Nachrichten | Српска Православна Епархија франкфуртска и све Немачке
Close

Концерт хорова у Берлину

Nachrichten / 17. март 2018

У суботу, 17. марта 2018. године, у храму Васкрсења Христовог у берлинској четврти Темпелхоф, одржан је концерт сећања поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата. Идеја, да Немци и Срби у главном граду Немачке заједно песмом обележе ову годишњицу, наишла је на велики одјек.

Концерт хорова у Берлину

Концерт хорова у Берлину

Током концерта, наступили су немачки хор Musikgemeinschaft Deutscher Bundestag – Музичко друштво Бундестага (немачког Парламента), под управом Жарка Булајића и српски црквени берлински хор Серафими, под управом Симеона Секулића.

... У првом делу концерта наступио је српски хор Серафими са родољубивим песмама „Креће се лађа француска“ и „Тамо далеко”, а затим са неколико литургијских песама. Немачки хор је у свом наступу између осталих извео и песме српских композитора Јосифа Маринковића и Александра Обрадовића.”

Епископ аустријско-швајцарски и администратор Епархије франкфуртске и све Немачке г. Андреј присуствовао је овом несвакидашњем догађају и у својој беседи, након интонирања химне Боже правде, похвалио идеју о одржавању једног оваквог догађаја и поздравио све присутне. Концерту су присутвовале многе значајне личности, између осталих католички викарни бискуп др Матијас Хајнрих, др Душан Црногорчевић, амбасадор Републике Србије, Рајд Салех, шеф фракције СПД-а у берлинском парламенту, конзул Коста Симоновић, евангелистички свештеници Манфред Рихтер и Детлев Ример, др Габријела Шуберт, професор славистике у Јени, др Томас Бремер, професор католичке теологије, др Александар Арнот, др Ерика Косе и други. Историјске чињенице из Првог светског рата изнела је Гордана Милановић, која је уједно била и модератор.

У првом делу концерта наступио је српски хор Серафими са родољубивим песмама „Креће се лађа француска“ и „Тамо далеко”, а затим са неколико литургијских песама. Немачки хор је у свом наступу између осталих извео и песме српских композитора Јосифа Маринковића и Александра Обрадовића. Интересантно је било слушати “Оче наш” Јосифа Маринковића на немачком језику.

У трећем, завршном делу, оба хора су наступила заједно. Изведена је композизија „Локус исте“ на латинском, а затим је помен за све пострадале у Првом светском рату служио протојереј-ставрофор Драган Секулић. Публика је стојећи, молитвено, пратила јектеније и Мокрањчево Господи помилуј и “Вјечнаја памјат”.

У свом захвалном говору, старешина храма прота Драган Секулић је рекао да су Божји путеви неиспитљиви, јер ко је могао да претпостави пре 20 или 30 година да ће Немци и Срби у Берлину одржати овакав концерт. Уједно је истакао да је Српска Православна Црквена општина у Берлину лепо прихваћена, као и сви православни верници, који су добро интегрисани у целој Немачкој.

Након концерта, немачка и српска публика наставиле су дружење уз послужење и обострану жељу да оваквих сусрета буде што више.

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке