Close

Наш Архијереј

Епископ аустријско-швајцарски и администратор франкфуртски и све Немачке Господин АНДРЕЈ

Geistliches Leben

Скит Светог Спиридона Тримитунтског у Гајлнау

Geistliches Leben / 11. јул 2014

Адреса: Lahnstr. 31, D – 56379 Geilnau
Тел/Факс: 06439 7364
www.spyridon-skite.de

Схи-архимандрит Василије (Гролимунд), Настојатељ

Монах Нил (Лазаренко)

Скит Св. Спиридона основан је са благословом Епископа западноевропског Лаврентија 8. новембра 1989. године.

Налази се у селу Гајлнау код Лимбурга на реци Лан. Благослов за оснивање скита дао је надлежни Епископ Лаврентије, а по препоруци Епископа вршачког Амфилохије. Адаптација постојећег објекта завршена је 1990. године.

Капела која се налази у склопу објекта посвећена је Св. Спиридону. Поред редовних богослужења и вођења домаћинства, братство скита бави се и теолошким радом. На Немачки језик преводе се литургијске књиге. Овај скит је строго општежитељни.

Братство живи у духу светогорских манастира. Скит се налази у месту где нема Православних верника те парохија при њему не постоји. Посете инославних су редовне што је од великог мисионарског значаја за Православну цркву уопште. Пријатељи скита основали су и по Немачком државном закону регистровали ”Добротворно друштво за унапређење православне духовности” и након куповине имања ставили га Цркви на бесплатно коришћење.

Локална власт као и становници овог места позитивно су реаговали на оснивање овог Скита и односи са њима су добри. У Скиту се налази величанствена икона Пресвете Богородице ”Царица Немачке”.